Näringslivet i Östersund

Östersund är en ganska ung svensk stad och residensstad i Jämtland. Likt de andra delarna av länet domineras Östersunds näringsliv av handel och småföretag.

Östersund är en ganska ung svensk stad och residensstad i Jämtland. Likt de andra delarna av länet domineras Östersunds näringsliv av handel och småföretag. I Östersund finns över 350 butiker och affärer och detaljhandeln omsätter omkring 30 procent mer per capita än det svenska genomsnittet. Stadens handelskärna består av Prästgatan, en gågata där flera stora varuhus, såsom Åhléns, Mittpunkten och Kärnan ligger belägna. I närheten, i stadens centrum, finns även flera stora klädesbutiker och de stora kedjorna som Lindex, H&M och Kappahl. Stadium och Intersport finner man också, liksom skoaffärer, dagligvaruhandel och omkring 50 restauranger. Storgatan är en annan affärsgata som är rik på butiker, kaféer och restauranger.



Östersund är även den stad i Sverige, som per invånare, har flest skyltfönster. Det kanske säger en del om hur butikslivet ser ut i staden.



I den handelsstad som Östersund är hålls även en årligen återkommande handelsmarknad, Gregoriemarknaden. Marknaden har anor från 1000-talet och hålls över tre dagar tidigt i mars. Gregoriemarknaden förbjöds år 1914, men fortsatte hållas ett par år efter det ändå. Dock var det inte förrän år 1950 som marknaden kom tillbaka och på allvar fick den fäste lagom till stadens 200-årsfirande, år 1986.



Under åren då Gregoriemarknaden inte var aktiv startades en ny marknadstradition i staden, som nu går parallellt med Gregoriemarknaden. År 1950 skedde varumässan Expo Norr för första gången med syfte att befästa Östersunds status som ledande handelsstad i norra Sverige. Sedan dess har Expo Norr hållits varje år, under sommaren, och besöks årligen av omkring 30 000 besökare.



På senare år har Östersund även fått ett intellektuellt uppsving i takt med att stadens universitetscampus vuxit. I staden finner man ett av Mittuniversitetets campus som utgör en stadig stomme för rekrytering för stadens verksamma företag. På skolan är elektronikproduktion, mjukvaruutveckling och affärsutveckling de stora ämnena.



Eftersom Östersund är en residensstad så är den offentliga sektorn en väldigt stor spelare i näringslivet. Både kommun och landsting tillhör de största arbetsgivarna.



Utöver den viktiga handeln och den offentliga sektorn är snökanoner en viktig näringsgivare till staden. I Östersund finns nämligen två världsledande producenter av just snökanoner. Övrig tillverkning av olika komponenter och verkstadsindustri är också stort i Östersund.



På senare år har de mer industriella näringarna kompletterats. Informationsteknik och telekommunikation hör numer till en av de största branscherna i stadens näringsliv och flera stora koncerner håller hus i staden. Bland annat Cybercom.



Många företag väljer även att placera sina telefon- och kundtjänster i Östersund. Det har bland andra Telia, Swedbank och Svenska Dagbladet gjort.



Bland huvudkontoren i staden finner man mejerijätten Milko och Inlandsbanan AB samt produktionsföretagen Jonsson & Paulsson, Areco, Byggelit och Lenko.



Under 1900-talet var Sven O. Persson en av de mest framstående männen i stadens näringsliv. Sven grundade Persson Invest, Bilbolaget och Byggelit som satte många av stadens invånare i arbete.



På senare år har även turismen börjat bli en stor näring i staden. Med närheten till Åre och sina snösäkra vintrar har Östersund blivit en viktig ort för den svenska turistnäringen.



Generellt sett kan man säga att det finns en stor framtidstro i Östersund. Företagsamheten är stor och marknaden ökar. Många av stadens företag och institutioner samarbetar för att utbyta kunskap och finna synergier. Universitet har gjort det lättare att finna och behålla högutbildad kompetens i staden vilket gör att staden utvecklas snabbare. I och med det väljer fler och fler företag att etablera sig orten.



Näringslivet är präglat av små och medelstora företag även om några är världsledande och marknadsdominanta. De sträcker sig över en mängd olika branscher. Kommunen jobbar ständigt för att ge företagen ett bra klimat och ge service till företagen. Man har bland annat tagit fram ett tillväxtprogram för att utveckla näringslivet genom en mängd åtgärder och aktiviteter.